Current Affairs Quiz 29th 30th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29th 30th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29th 30th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29th 30th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29th 30th September 2020

Question 1:‘Ganga Avalokan’ at ________ is the first museum on Ganga aimed at showcasing the biodiversity, culture, and rejuvenation activities done in the river.
A. Varanasi
B. Haridwar
C. Prayagraj
D. Gangasagar

Answer and Explanation

Answer: B

  • ‘Ganga Avalokan’ is the first museum on Ganga aimed at showcasing the biodiversity, culture, and rejuvenation activities done in the river.
  • The museum, Ganga Avalokan is situated at Chandi Ghat, Haridwar.
  • Question 2: _________ and Bajaj Allianz General Insurance have launched ‘Digital Suraksha Group Insurance’ which is a cyber insurance cover.
    A. Amazon
    B. Flipkart
    C. PayTm
    D. Freecharge

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Flipkart and Bajaj Allianz General Insurance have launched ‘Digital Suraksha Group Insurance’ which is a cyber insurance cover.
  • Flipkart: Headquarters: Bengaluru || Flipkart CEO: Kalyan Krishnamurthy.
  • Question 3: Actor ___________ has been appointed as the new brand ambassador of Vedantu.
    A. Salman Khan
    B. Shahrukh Khan
    C. Aamir Khan
    D. Saif Ali Khan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Actor Aamir Khan has been appointed as the new brand ambassador of Vedantu.
  • Ed-tech start-up Vedantu that offers live online tutoring.
  • Question 4: Indian Institute of Technology __________ has developed ‘MOUSHIK’ Microprocessor.
    A. Madras
    B. Bombay
    C. Delhi
    D. Kharagpur

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Indian Institute of Technology Madras has developed ‘MOUSHIK’ Microprocessor.
  • It is an indigenously-made microprocessor for the Internet of things (IoT) devices.
  • Question 5:PD Vaghela has been appointed as the chairman of the __________.
    A. TRAI
    B. BSNL
    C. MTNL
    D. VSNL

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • PD Vaghela has been appointed as the chairman of the Telecom Regulatory of India (TRAI).
  • Telecom Regulatory of India: Founded: 20 February 1997 || Headquarters: New Delhi.
  • Question 6: Filmmaker ___________ has been named FTII Governing Council Chairman.
    A. Aditya Chopra
    B. Anupam Kher
    C. Shekhar Kapur
    D. Anurag Kashyap

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Filmmaker Shekhar Kapur has been named FTII Governing Council Chairman.
  • The Film and Television Institute of India (FTII) is an autonomous institute under the Ministry of Information and Broadcasting of the Government of India and aided by the Central Government of India.
  • It is situated on the premises of the erstwhile Prabhat Film Company in Pune. Since its beginning in 1960, FTII has become India’s premier film and television institute, with its alumni becoming technicians, actors and directors in the film and television industry.
  • Question 7:_____________ 2020 celebrates the first ever observance of the International Day of Awareness of Food Loss and Waste.
    A. September 27th
    B. September 28th
    C. September 29th
    D. September 30th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • September 29th 2020 celebrates the first ever observance of the International Day of Awareness of Food Loss and Waste.
  • The UN General Assembly, on 19 December 2019, designated 29 September as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste.
  • Theme: ‘Stop food loss and waste. For the people. For the planet’.
  • Question 8:World __________ Day is observed on 29th September annually.
    A. Lungs
    B. Kidney
    C. Liver
    D. Heart

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Heart Day is observed on 29th September annually.
  • Theme: ‘Use Heart To Beat Cardiovascular Disease’.
  • Question 9:International Translation Day is an international day celebrated every year on __________.
    A. September 27th
    B. September 28th
    C. September 29th
    D. September 30th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • International Translation Day is an international day celebrated every year on 30 September.
  • It is on the feast of St. Jerome, the Bible translator who is considered the patron saint of translators. The celebrations have been promoted by International Federation of Translators ever since it was set up in 1953.
  • Theme: ‘Finding the words for a world in crisis’.
  • Question 10: Actor ___________ has been conferred the SDG Special Humanitarian Action Award by the United Nations Development Programme.
    A. Sonu Sood
    B. Arjun Rampal
    C. Priyanka Chopra
    D. Abhishek Bachchan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Actor Sonu Sood has been conferred the SDG Special Humanitarian Action Award by the United Nations Development Programme.
  • The Sustainable Development Goals or Global Goals are a collection of 17 interlinked goals designed to be a “blueprint to achieve a better and more sustainable future for all”.
  • Question 11:__________ Tourism wins Pacific Asia Travel Association (PATA) Grand Award 2020 under Marketing.
    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Rajasthan
    D. Goa

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Kerala Tourism wins Pacific Asia Travel Association (PATA) Grand Award 2020 under Marketing.
  • Capital: Thiruvananthapuram || Governor: Arif Mohammad Khan || Chief minister: Pinarayi Vijayan
  • Question 12:__________ ruler Sheikh Sabah has passed away.
    A. UAE
    B. Qatar
    C. Oman
    D. Kuwait

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Kuwaiti ruler Sheikh Sabah has passed away.
  • Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah GCB is the Emir of Kuwait and the Commander of the Kuwait Military Forces. He was sworn in on 29 January 2006 after confirmation by the National Assembly. He is the fourth son of Sheikh Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.
  • Daily Current Affairs: 29th 30th September

    Daily Current Affairs 29th-30th September 2020 Current Affairs Quiz 29th-30th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest