Current Affairs Quiz 30 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 September 2018

Question 1: Currently how many States/UTs are Open Defecation Free ?
A. 24
B. 25
C. 26
D. 27

Answer and Explanation

Answer: A

Open Defecation Free States/UTs till date are 24 in number.

Question 2: Swachh Bharat Mission was launched on 2nd October __________.
A. 2015
B. 2014
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

Swachh Bharat Mission was launched on – 2nd October 2014.

Question 3: Who is the head of Competition Commission of India?
A. Devender Kumar Sikri
B. Ajay Tyagi
C. AS Kiran Kumar
D. H Nhanwala

Answer and Explanation

Answer: A

Devender Kumar Sikri is the current Chairperson of the CCI.

Question 4: Vikram Misri has been appointed as the next Ambassador of India to ________.
A. China
B. Myanmar
C. Bhutan
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: A

Vikram Misri has been appointed as the next Ambassador of India to China.

Question 5: World Heart Day was observed on ______ September.
A. 29th
B. 30th
C. 31st
D. 28th

Answer and Explanation

Answer: A

World Heart Day was observed on 29th September.

Question 6: Indian Air Force will be celebrating its _________ anniversary on 08 Oct 2018.
A. 88th
B. 87th
C. 86th
D. 89th

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Air Force will be celebrating its 86th anniversary on 08 Oct 2018.

Question 7: PM Narendra Modi has inaugurated Mahatma Gandhi Museum in ___________.
A. Jamnagar
B. Por Bandar
C. Rajkot
D. Vadodara

Answer and Explanation

Answer: C

PM Narendra Modi has inaugurated Mahatma Gandhi Museum in Rajkot.

Question 8: NITI Aayog and ____________ has a Statement of Intent to have a real drug supply-chain using block chain and Internet of Things.
A. Oracle
B. Microsoft
C. Adobe
D. Visa

Answer and Explanation

Answer: A

NITI Aayog and Oracle has a Statement of Intent to have a real drug supply-chain using block chain and Internet of Things.

Question 9: Bajrang Punia is a __________.
A. Wrestler
B. Archer
C. Boxer
D. Shooter

Answer and Explanation

Answer: A

Bajrang Punia is a freestyle wrestler from India.

Question 10: Who is the chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India?
A. V Shantakumaran
B. Viral Acharya
C. Urjit Patel
D. MS Sahoo

Answer and Explanation

Answer: D

M. S. Sahoo, Chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India

Daily Current Affairs: 30 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 30 September 2018 Current Affairs Quiz 30 September 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest