Current Affairs Quiz 30 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 September 2019

Question 1:Army Chief General Bipin Rawat has taken over as new Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC) replacing outgoing Air Chief __________.
A. BS Dhanoa
B. Sunil Lanba
C. Karambir Singh
D. Arup Raha

Answer and Explanation

Answer: A

Army Chief General Bipin Rawat has taken over as new Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC) replacing outgoing Air Chief BS Dhanoa.

Question 2:Book ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ is authored by Rajya Sabha MP ___________.
A. Rajiv Malhotra
B. Roxna Swamy
C. Shashi Tharoor
D. Subramanian Swamy

Answer and Explanation

Answer: D

Book ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ is authored by BJP Rajya Sabha MP Subramanian Swamy.

Question 3:Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has inaugurated Rural Investors and Start-up Conclave (RISC) 2019 at National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), ___________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has inaugurated Rural Investors and Start-up Conclave (RISC) 2019 at National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), Hyderabad.

Question 4:Where is the headquarter of International Astronomical Union?
A. France
B. Germany
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Paris, France || Founded: 28 July 1919 || President: Ewine van Dishoeck || Membership: 82 national members || General Secretary: Maria Teresa Lago

Question 5:India has been ranked at _________ in IMD’s World Digital Competitiveness Rankings 2019.
A. 43rd
B. 45th
C. 46th
D. 44th

Answer and Explanation

Answer: D

India has been ranked at 44th in IMD’s World Digital Competitiveness Rankings 2019.

Question 6:Airport Council International has recognised _________ International Airport Limited as the best airport under Passenger Satisfaction.
A. Bhopal
B. Chennai
C. Cochin
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: C

Airport Council International has recognised Cochin International Airport Limited as the best airport under Passenger Satisfaction.

Question 7:International Translation Day is celebrated every year on _________ onthe feast of St. Jerome, the Bible translator who is considered the patron saint of translators
A. 26 September
B. 27 September
C. 30 September
D. 29 September

Answer and Explanation

Answer: C

International Translation Day is celebrated every year on 30 September on the feast of St. Jerome, the Bible translator who is considered the patron saint of translators

Question 8:__________ has won the United Nations Global Climate Action Award in ‘Carbon Neutral Now’ Category.
A. Infosys
B. Wipro
C. TCS
D. Tech Mahindra

Answer and Explanation

Answer: A

Infosys has won the United Nations Global Climate Action Award in ‘Carbon Neutral Now’ Category.

Question 9:___________ Chief Executive Officer Devin Wenig has resigned from his post.
A. EBay Inc.
B. Walmart Inc.
C. American Express
D. Future Retail Inc.

Answer and Explanation

Answer: A

EBay Inc. Chief Executive Officer Devin Wenig has resigned from his post. eBay Inc. is an American multinational e-commerce corporation based in San Jose, California that facilitates consumer-to-consumer and business-to-consumer sales through its website. eBay was founded by Pierre Omidyar in the autumn of 1995, and became a notable success story of the dot-com bubble.

Question 10:Indian wrestler ___________ has achieved the top-most position in the world rankings in the 86-kg freestyle men’s wrestling category.
A. Bajrang Punia
B. Deepak Punia
C. Yogeshwar Dutt
D. Sushil Kumar

Answer and Explanation

Answer: B

Indian wrestler Deepak Punia has achieved the top-most position in the world rankings in the 86-kg freestyle men’s wrestling category.

Daily Current Affairs: 30 September

Daily Current Affairs 30 September 2019 Current Affairs Quiz 30 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest