Content Ad 002

Current Affairs Quiz 30th September 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30th September 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 30th September 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 30th September 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30th September 2023

 

Question 1:

Who was recently sworn in as a Member of the UPSC?

A) Dr. Manoj Soni

B) Dr. Dinesh Dasa

C) K.N. Shanth Kumar

D) Saugata Gupta

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Dr. Dinesh Dasa was inducted as a Member of the Union Public Service Commission (UPSC).

 

Question 2:

Who administered the oath to Dr. Dinesh Dasa for the UPSC membership?

A) K.N. Shanth Kumar

Content Ad 03

B) Saugata Gupta

C) Dr. Manoj Soni

D) Aveek Sarkar

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The induction ceremony for Dr. Dinesh Dasa was presided over by UPSC’s head, Dr. Manoj Soni.

 

Question 3:

Who has been elected as the new Chairman of ASCI?

A) Saugata Gupta

B) Sudhanshu Vats

C) Partha Sinha

D) Dr. Dinesh Dasa

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Saugata Gupta, the current head of Marico Ltd, has assumed the role of Chairman for the Advertising Standards Council of India (ASCI).

 

Question 4:

Which tennis pair won the mixed doubles gold at the Asian Games 2023?

A) Saketh Myneni and Ramkumar Ramanathan

B) Tsung-hao Huang and En-shuo Liang

C) Yu-hsiou Hsu and Hao-ching Chan

D) Rohan Bopanna and Rutuja Bhosale

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Rohan Bopanna and Rutuja Bhosale clinched the mixed doubles gold at the Asian Games 2023.

 

Question 5:

On what date is the International Translation Day observed?

A) September 10

B) September 30

C) December 30

D) September 20

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: International Translation Day is observed on September 30 every year.

 

Question 6:

Who is considered the patron saint of translators?

A) St. Patrick

B) St. Michael

C) St. Jerome

D) St. Augustine

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: St. Jerome is revered in the field of translation studies and is considered the patron saint of translators.

 

Question 7:

How much fund is expected to be unlocked over the next ten years due to ADB’s capital management reforms?

A) $1 Billion

B) $50 Billion

C) $100 Billion

D) $500 Billion

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has greenlit capital reforms, paving the way for a $100 billion fund allocation over a decade.

 

Question 8:

Who was awarded the 2023 SASTRA Ramanujan Prize in Mathematics?

A) Dr. Dinesh Dasa

B) Aveek Sarkar

C) K.N. Shanth Kumar

D) Ruixiang Zhang

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Mathematician Ruixiang Zhang was selected as the recipient of the prestigious 2023 SASTRA Ramanujan Prize.

 

Question 9:

By the end of August, what percentage of its yearly objective had India’s fiscal deficit reached?

A) 16%

B) 26%

C) 36%

D) 46%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: In the first five months of the 2023-24 financial year, India’s fiscal deficit reached 36% of its yearly objective.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img