Current Affairs Quiz 3rd 4th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3rd 4th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3rd 4th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3rd 4th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3rd 4th September 2020

Question 1:Cycling Federation of India will host the first-ever Cycling Summit in ______.
A. 2022
B. 2021
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: B

  • Cycling Federation of India will host the first-ever Cycling Summit in 2021.
  • Cycling Federation of India: President: Parminder Singh Dhindsa || Headquarters: New Delhi
  • Question 2:India has been ranked at ________ among 131 countries in the Global Innovation Index by World Intellectual Property Index (WIPO).
    A. 49th
    B. 48th
    C. 47th
    D. 46th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked at 48th among 131 countries in the Global Innovation Index by World Intellectual Property Index (WIPO).
  • The Global Innovation Index is an annual ranking of countries by their capacity for, and success in, innovation.
  • Top Three
  • 1. Switzerland
  • 2. Sweden
  • 3. USA
  • Question 3:Book ‘The Commonwealth of Cricket: A Lifelong Love Affair with the Most Subtle and Sophisticated Game Known to Humankind’ is authored by Historian ____________.
    A. Madhav Gadgil
    B. Romila Thapar
    C. Ramachandra Guha
    D. Shashi Tharoor

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Book ‘The Commonwealth of Cricket: A Lifelong Love Affair with the Most Subtle and Sophisticated Game Known to Humankind’ is authored by Historian Ramachandra Guha.
  • Ramachandra Guha is an Indian writer whose research interests include environmental, social, economics, political, contemporary and cricket history. He is also a columnist for The Telegraph, Hindustan Times and Hindi Daily Newspaper Amar Ujala.
  • Question 4: Book titled ‘Let Us Dream’ is authored by __________.
    A. Pope Francis
    B. Pope Paul
    C. Dalai Lama
    D. Heinrich Harrer

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Book titled ‘Let Us Dream’ is authored by Pope Francis.
  • Pope Francis explains how a crisis can teach one to deal with the problems that they may face in their lives.
  • Question 5:Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed an pact with ____________ Govt to develop MSME ecosystem.
    A. Maharashtra
    B. Karnataka
    C. Rajasthan
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed an pact with Maharashtra Govt to develop MSME ecosystem.
  • Small Industries Development Bank of India: Chairman & Managing Director (CMD): Mohammad Mustafa || Headquarter: Lucknow
  • Question 6: _________ has announced Wilmington in southern North Carolina as the first World War II Heritage City.
    A. UK
    B. France
    C. USA
    D. Germany

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • US President Donald Trump has announced Wilmington in southern North Carolina as the first World War II Heritage City.
  • World War II, also known as the Second World War, was a global war that lasted from 1939 to 1945. It involved the vast majority of the world’s countries—including all the great powers—forming two opposing military alliances: the Allies and the Axis.
  • Question 7:Union Cabinet has approved ___________ which is a National Programme For Civil Services Capacity Building.
    A. Mission Karmaveer
    B. Mission Yogi
    C. Mission Karmayogi
    D. Mission Karamchari

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Union Cabinet has approved ‘Mission Karmayogi’ which is a National Programme For Civil Services Capacity Building.
  • Aim: Capacity building for Civil Servants.
  • Question 8:Appointments Committee of Cabinet has approved restructuring of Railway Board by appointing __________ as the CEO of Railway Board.
    A. Anuj Kumar Yadav
    B. Madan Lal Yadav
    C. Rakesh Kumar Yadav
    D. Vinod Kumar Yadav

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Appointments Committee of Cabinet has approved restructuring of Railway Board.
  • Vinod Kumar Yadav has been appointed as the Chairman and CEO of the Board.
  • Question 9:_________ has won National Management Games 2020, organized by All India Management Association.
    A. DRDO
    B. BARC
    C. BHEL
    D. NTPC

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • NTPC has won National Management Games 2020, organized by All India Management Association.
  • NTPC Limited, formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.
  • Question 10:S Krishnan has been appointed as MD & CEO of _________.
    A. Punjab & Sind Bank
    B. Punjab & Maharashtra Bank
    C. Punjab & Haryana Bank
    D. Punjab National Bank

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • S Krishnan has been appointed as MD & CEO of Punjab & Sind Bank.
  • Headquarters: New Delhi
  • Daily Current Affairs: 3rd 4th September

    Daily Current Affairs 3rd-4th September 2020 Current Affairs Quiz 3rd-4th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest