Current Affairs Quiz 4 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4 September 2019

Question 1:Prime Minister Modi has inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in ____________.
A. New Delhi
B. Ahmedabad
C. Gandhi Nagar
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister Modi has inaugurated the Garvi Gujarat Bhawan in New Delhi.

Question 2:Research Designs and Standards Organization of Indian Railways has organized Mega Vendor Meet 2019 in ____________.
A. Jaipur
B. Lucknow
C. Pune
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: B

Research Designs and Standards Organization of Indian Railways has organized Mega Vendor Meet 2019 in Lucknow.

Question 3:According to Ministry of Health and Family Welfare, Central Government Health Scheme’s services will be available to 100 cities by __________.
A. 2021
B. 2022
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: B

According to Ministry of Health and Family Welfare, Central Government Health Scheme’s services will be available to 100 cities by 2022.

Question 4:USA and Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) will conduct their first joint maritime exercises ASEAN-USA Maritime Exercise (AUMX) in South China Sea. Where is headquarter of The ASEAN?
A. Indonesia
B. Malaysia
C. Thailand
D. Laos

Answer and Explanation

Answer: A

USA and Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) will conduct their first joint maritime exercises ASEAN-USA Maritime Exercise (AUMX) in South China Sea. Headquarters: Jakarta, Indonesia || Founded: 8 August 1967

Question 5:Where is the Headquarter of Central Bank of India?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mumbai || Founded: 21 December 1911 || Founders: Sorabji Pochkhanawala, Pherozeshah Mehta

Question 6:Asian Development Bank President ____________ has pledged a support of USD 12 billion to Indian Govt’s initiatives.
A. Hans-Joachim Fuchtel
B. Takehiko Nakao
C. Jin Liqun
D. KV Kamath

Answer and Explanation

Answer: B

Asian Development Bank President Takehiko Nakao has pledged a support of USD 12 billion to Indian Govt’s initiatives.

Question 7:SIDBI was founded on 2 April _________.
A. 1991
B. 1988
C. 1990
D. 1992

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: Mohammad Mustafa, IAS, (Chairman and Managing Director)

Question 8:Where is the Headquarter of Lakshmi Vilas Bank?
A. Chennai
B. Karur
C. Kochi
D. Coimbatore

Answer and Explanation

Answer: A

Lakshmi Vilas Bank Limited headquartered in Chennai, was founded in 1926 by a group of seven businessmen of Karur under the leadership of Shri V.S.N. Ramalinga Chettiar.

Question 9:___________ Tejinderpal Singh Toor has won a silver medal during athletic meet at Decin in Czech Republic.
A. Javelin thrower
B. Discus thrower
C. Sprinter
D. Shot-putter

Answer and Explanation

Answer: D

Shot-putter Tejinderpal Singh Toor has won a silver medal during athletic meet at Decin in Czech Republic.

Question 10:Who has won Gold Medal at 10m Air Pistol Women Event at the 4th leg of 2019 ISSF World Cup, Rio de Janeiro Brazil.
A. Manu Bhaker
B. Yashaswini Singh Deswal
C. Apurvi Chandela
D. Anamika Verma

Answer and Explanation

Answer: B

10m Air Pistol Women: Yashaswini Singh Deswal || Gold Medal

Daily Current Affairs: 4 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 4 September 2019 Current Affairs Quiz 4 September 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest