Current Affairs Quiz 5 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 5 September 2018

Question 1: World Teachers’ Day is observed on_____________
A. October 5
B. September 5
C. November 5
D. December 5

Answer and Explanation

Answer: A

World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is held annually on October 5. Established in 1994, it commemorates the signing of the 1966 “Teaching in Freedom”.

Question 2: Who is the Governor of Tamil Nadu?
A. Guljarilal Nanda
B. Banwarilal Purohit
C. Kesarinath Tripathi
D. Rampal Ravi

Answer and Explanation

Answer: B

Banwarilal Purohit is an Indian politician from Nagpur. He is the incumbent 20th Governor of Tamil Nadu.

Question 3: Who has been crowned as ‘Yamaha Fascino Miss Diva – Miss Universe India 2018’?
A. Nehal Chudasama
B. Aditi Churasia
C. Roshni Sheoran
D. Neha Hundia

Answer and Explanation

Answer: A

Nehal Chudasama was crowned as ‘Yamaha Fascino Miss Diva – Miss Universe India 2018’.

Question 4: ‘IOWave18’:-Tsunami Mock Drill was organised in _________ ?
A. Indian Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Pacific Ocean
D. Arctic Ocean

Answer and Explanation

Answer: A

‘IOWave18’:-Tsunami ‘Mock Drill’ has begun in the Indian Ocean.

Question 5: Thaawarchand Gehlot to attend the 3rd ASEM (Asia-Europe Meeting) Conference in __________.
A. Seoul
B. Cuba
C. Shanghai
D. Tokyo

Answer and Explanation

Answer: A

Thaawarchand Gehlot to attend the 3rd ASEM (Asia-Europe Meeting) Conference, Seoul (Korea).

Question 6: Dr. Arif Alvi has been elected as the _____ President of Pakistan.
A. 14th
B. 11th
C. 12th
D. 13th

Answer and Explanation

Answer: D

Dr. Arif Alvi was elected the 13th President of Pakistan.

Question 7: Rapid Trident-Exercise is a joint military exercise among Ukraine,_________ and NATO nations.
A. China
B. UK
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

It is a joint military exercise among Ukraine, US and NATO nations.

Question 8: International Aviation Summit was held in_____________.
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

International Aviation Summit was held in New Delhi.

Question 9: NABARD sanctioned Rs ________ to West Bengal under Rural Infrastructure Development Fund.
A. 386 crore
B. 362 crore
C. 349 crore
D. 335 crore

Answer and Explanation

Answer: D

NABARD sanctioned Rs 335 crore to West Bengal under Rural Infrastructure Development Fund.

Question 10: Om Prakash Mitharval clinched gold in the men’s _______ pistol event.
A. 20m
B. 50m
C. 10m
D. 40m

Answer and Explanation

Answer: B

Om Prakash Mitharval clinched gold in the men’s 50m pistol event.

Daily Current Affairs: 5 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5

Daily Current Affairs 5 September 2018 Current Affairs Quiz 5 September 2018 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest