Current Affairs Quiz 5th 6th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5th 6th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5th 6th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5th 6th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5th 6th September 2020

Question 1:Indian Grandmaster ____________ has won the 48th Annual World Open online chess tournament.
A. P Iniyan
B. Gukesh D
C. Raunak Sadhwani
D. Nitin Sarian

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Grandmaster P Iniyan has won the 48th Annual World Open online chess tournament.
  • Panneerselvam Iniyan is an Indian chess player. He is India’s 61st player to be awarded the title of Grandmaster by FIDE.
  • Question 2:A biennial bilateral maritime exercise ‘INDRA NAVY’ between Indian and __________ Navy will begin in the Bay of Bengal.
    A. Rawanda
    B. Russian
    C. Roman
    D. Romania

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • A biennial bilateral maritime exercise ‘INDRA NAVY’ between Indian and Russian Navy will begin in the Bay of Bengal.
  • Capital: Moscow || President: Vladimir Putin || Currency: Russian Rouble || Prime minister: Mikhail Mishustin
  • Question 3: _________ International Airport has won CII-GBC ‘National Energy Leader’ award.
    A. Indore
    B. Mumbai
    C. Hyderabad
    D. Jaipur

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Hyderabad International Airport has won CII-GBC ‘National Energy Leader’ award.
  • Rashtriya Ispat Nigam Limited-Vizag Steel Plant (RINL-VSP) has also been awarded CII-GBC ‘National Energy Leader’ award.
  • Question 4: The International Day of Charity is an international day observed annually on _______.
    A. 4 September
    B. 5 September
    C. 6 September
    D. 7 September

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The International Day of Charity is an international day observed annually on 5 September.
  • It was declared by the United Nations General Assembly in 2012.
  • Question 5: Bajaj Allianz Life has roped in __________ as brand ambassador.
    A. Ayushmann Khurrana
    B. Aparshakti Khurana
    C. Arjun Kapoor
    D. Bhumi Pednekar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Bajaj Allianz Life has roped in Ayushmann Khurrana as brand ambassador.
  • Bajaj Allianz Life: CEO: Tapan Singhel || Headquarters: Pune
  • Question 6: Tata Power has signed a Power Purchase Agreement with Tata Motors to commission India’s Largest Carport at ________.
    A. Hyderabad
    B. Mumbai
    C. Pune
    D. Bhopal

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Tata Power has signed a Power Purchase Agreement with Tata Motors to commission India’s Largest Carport at Pune.
  • Tata Power: CEO: Praveer Sinha || Headquarters: Mumbai
  • Question 7:Aditya Birla Idea Payments Bank has ceased to be a banking company within the meaning of the ___________.
    A. Banking Regulation Act, 1948
    B. Banking Regulation Act, 1950
    C. Banking Regulation Act, 1949
    D. Banking Regulation Act, 1951

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Aditya Birla Idea Payments Bank has ceased to be a banking company within the meaning of the Banking Regulation Act, 1949.
  • In November 2019, the RBI had stated that Aditya Birla Idea Payments Bank was headed for liquidation after the application for voluntary winding up of ABPB.
  • Question 8:___________ chaired the G20 Foreign Ministers’ Extraordinary Meeting through virtual mode.
    A. Oman
    B. Qatar
    C. UAE
    D. Saudi Arabia

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Saudi Arabia chaired the G20 Foreign Ministers’ Extraordinary Meeting through virtual mode.
  • The G20 (or Group of Twenty) is an international forum for the governments and central bank governors from 19 countries and the European Union (EU).
  • Question 9:India will host a summit of the Council of Heads of Government of the ________ in November.
    A. SAARC
    B. BIMSTEC
    C. ASEAN
    D. SCO

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India will host a summit of the Council of Heads of Government of the SCO in November.
  • The Shanghai Cooperation Organisation, or Shanghai Pact, is a Eurasian political, economic, and security alliance, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai,
  • Shanghai Cooperation Organisation: Headquarters: Beijing, China || Secretary General: Vladimir Norov
  • Question 10:Australia has appointed former cricketer __________ as trade envoy to India along with Indian-origin politician Lisa Singh.
    A. Adam Gilchrist
    B. Matthew Hayden
    C. Ricky Ponting
    D. Andrew Symonds

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Australia has appointed former cricketer Matthew Hayden as trade envoy to India along with Indian-origin politician Lisa Singh.
  • Australia: Prime minister: Scott Morrison || Capital: Canberra || Currency: Australian dollar
  • Question 11:__________ has launched a new publication ‘The Little Book of Green Nudges’.
    A. UNESCO
    B. UNEP
    C. UNICEF
    D. UNDP

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • United Nations Environment Programme (UNEP) has launched a new publication ‘The Little Book of Green Nudges’.
  • Aim: To inspire up to 200 million students around the globe to adopt environmentally friendly habits and greener lifestyles.
  • UNEP: Headquarters location: Nairobi, Kenya || Head: Inger Andersen
  • Question 12:_________ has revised Priority Sector Lending guidelines.
    A. PFRDA
    B. NABARD
    C. SEBI
    D. RBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Reserve Bank of India has revised Priority Sector Lending guidelines.
  • Higher weightage have been assigned to incremental priority sector credit in identified districts where priority sector credit flow is comparatively low.
  • Priority Sector Lending is an important role given by the to the banks for providing a specified portion of the bank lending to few specific sectors like agriculture and allied activities, micro and small enterprises, poor people for housing, students for education and other low income groups and weaker sections.
  • Question 13: What is the Capital of Croatia?
    A. Croatian City
    B. Zagreb
    C. Kuna
    D. Belgrade

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Croatia: Capital: Zagreb || Currency: Croatian kuna.
  • Daily Current Affairs: 5th 6th September

    Daily Current Affairs 5th-6th September 2020 Current Affairs Quiz 5th-6th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest