Current Affairs Quiz 6 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 September 2019

Question 1:Who is the Civil Aviation Minister of India?
A. Hardeep Singh Puri
B. R. K. Singh
C. Mansukh L. Mandaviya
D. Satya Pal Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Hardeep Singh Puri is an Indian politician, former diplomat who is the current Civil Aviation Minister of India and Ministry of Housing and Urban Affairs in India.

Question 2:_________________ is the governor designate of Rajasthan since 1 September 2019.
A. Kalyan Singh
B. Kalraj Mishra
C. Girija Singh
D. Pradeep Sahay

Answer and Explanation

Answer: B

Kalraj Mishra is the governor designate of Rajasthan since 1 September 2019.

Question 3:Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan­dhan Yojana is an extension of the PM Shram Yogi Maan-Dhan Yojana with a monthly pension of Rs _____________ after the age of 60 for traders.
A. 3000
B. 4000
C. 5000
D. 6000

Answer and Explanation

Answer: A

Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan­dhan Yojana is an extension of the PM Shram Yogi Maan-Dhan Yojana with a monthly pension of Rs 3000 after the age of 60 for traders.

Question 4:‘Namaste Pacific’ Cultural Event showcase culture of Pacific countries such as Australia, New Zealand, Papua New Guinea and Fiji in India, was held in ____________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: B

‘Namaste Pacific’ Cultural Event showcase culture of Pacific countries such as Australia, New Zealand, Papua New Guinea and Fiji in India, was held in New Delhi.

Question 5:India will make a contribution of USD ____________ to Global Fund for AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFTAM) for 2020-22.
A. 20 million
B. 25 million
C. 30 million
D. 22 million

Answer and Explanation

Answer: D

India will make a contribution of USD 22 million to Global Fund for AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFTAM) for 2020-22.

Question 6:Which country has topped Global Liveability Index 2019 by Economist Intelligence Unit?
A. Melbourne
B. Paris
C. Vienna
D. Sydney

Answer and Explanation

Answer: C

Global Liveability Index for 2019 is released by Economist Intelligence Unit. || Delhi is ranked at 118. || Mumbai is ranked at 119.

Question 7:What is the Capital of Lesotho?
A. Mbabane
B. Gaborone
C. Maseru
D. Maputo

Answer and Explanation

Answer: C

Capital of Lesotho: Maseru || Currencies of Lesotho: South African rand, Lesotho loti.

Question 8:Muhammad Yunus from ___________ was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican.
A. Maldives
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: B

Muhammad Yunus from Bangladesh was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican.

Question 9:Federal Trade Commission of USA has fined YouTube with _____________ to settle allegations of collecting personal information about children.
A. $170 million
B. $160 million
C. $180 million
D. $190 million

Answer and Explanation

Answer: A

Federal Trade Commission of USA has fined YouTube with $170 million to settle allegations of collecting personal information about children.

Question 10:Who is the CEO of CRISIL?
A. Anshu Suyash
B. Ashu Suyash
C. Ashu Suresh
D. Anshu Suresh

Answer and Explanation

Answer: B

CEO: Ashu Suyash || Headquarters: Mumbai.

Daily Current Affairs: 6 September

Daily Current Affairs 6 September 2019 Current Affairs Quiz 6 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest