Current Affairs Quiz 7th 8th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7th 8th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7th 8th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7th 8th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7th 8th September 2020

Question 1:J&K Lieutenant Governor, _____________ has launched the online portal ‘Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window’ (SPARROW) for Administrative Service Officers.
A. Jayant Sinha
B. Manoj Sinha
C. Vinod Sinha
D. Ramesh Sinha

Answer and Explanation

Answer: B

  • J&K Lieutenant Governor, Manoj Sinha has launched the online portal ‘Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window’ (SPARROW) for Administrative Service Officers.
  • Aim: Ensuring better monitoring and timely completion of performance appraisals of JKAS officers.
  • Question 2: ____________has acquired ‘Kaleidoscope Innovation’, a product design firm.
    A. TCS
    B. Infosys
    C. Wipro
    D. Cognizant

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Infosys has acquired ‘Kaleidoscope Innovation’, a product design firm.
  • Infosys: CEO: Salil Parekh || Infosys Headquarters: Bengaluru
  • Question 3: ______________Government has launched ‘I Rakhwali¡± App to ensure greenery and to protect the environment.
    A. Haryana
    B. Rajasthan
    C. Punjab
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Punjab Government has launched ‘I Rakhwali¡± App to ensure greenery and to protect the environment
  • Punjab: Chief Minister: Capt. Amarinder Singh || Governor: V.P. Singh Badnore.
  • Question 4: ______________ MD and CEO, Kenichi Ayukawa has been elected as the new President of the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM).
    A. Maruti Suzuki
    B. Toyota
    C. Hyundai
    D. Honda

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Maruti Suzuki MD and CEO, Kenichi Ayukawa has been elected as the new President of the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM).
  • The Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) is a not for profit apex national body representing all major vehicle and vehicular engine manufacturers in India.
  • Society of Indian Automobile Manufacturers: Founded: July 2012 || Headquarters: New Delhi.
  • Question 5:Federation of Automobile Dealers Associations (FADA) has appointed _____________ as its new President.
    A. Vinkesh Gulati
    B. Mukesh Gulati
    C. Ratnesh Jamidar
    D. Vinkesh Jamidar

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Federation of Automobile Dealers Associations (FADA) has appointed Vinkesh Gulati as its new President.
  • Federation of Automobile Dealers Associations: Founded: 1964 || Headquarters: New Delhi.
  • Question 6: _______________ was declared international literacy day by UNESCO on 26 October 1966 at 14th session of UNESCO’s General conference.
    A. 10 September
    B. 9 September
    C. 8 September
    D. 7 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • 8 September was declared international literacy day by UNESCO on 26 October 1966 at 14th session of UNESCO’s General conference.
  • It was celebrated for the first time in 1967. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. Celebrations take place in several countries.
  • Theme: ‘Literacy teaching and learning in the COVID-19 crisis and beyond’.
  • Question 7:The very first International Day of Clean Air for blue skies will be held on _____________, 2020.
    A. 10 September
    B. 9 September
    C. 8 September
    D. 7 September.

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The very first International Day of Clean Air for blue skies will be held on September 7th, 2020.
  • The Day aims to: Raise public awareness at all levels¡ªindividual, community, corporate and government¡ªthat clean air is important for health, productivity, the economy and the environment.
  • Question 8:Which of the following is the winner of Italian Grand Prix?
    A. Valtteri Bottas
    B. Lewis Hamilton
    C. Carlos Sainz Jr
    D. Pierre Gasly

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Winner: Pierre Gasly
  • Runner-up: Carlos Sainz Jr.
  • Pierre Gasly is a French racing driver, currently competing in Formula One under the French flag, racing for Scuderia AlphaTauri.
  • Lewis Hamilton ended at 7th place after he had a 10-second stop and go penalty.
  • Daily Current Affairs: 7th 8th September

    Daily Current Affairs 7th-8th September 2020 Current Affairs Quiz 7th-8th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest