Current Affairs Quiz 8 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8 September 2019

Question 1:Gujarat Government and Delaware State of America have signed MoU for sister state in ____________.
A. Gandhinagar
B. Ahmedabad
C. Surat
D. Vadodara

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Government and Delaware State of America have signed MoU for sister state in Gandhinagar.

Question 2:‘Samudrayaan’ Project by _______________ proposes to send a submersible vehicle with persons to a depth of about 6000 metres to carry out deep underwater studies.
A. Ministry of Earth and Science
B. National Institute of Ocean Technology
C. Indian Navy
D. Sagarmala Department

Answer and Explanation

Answer: B

‘Samudrayaan’ Project by National Institute of Ocean Technology proposes to send a submersible vehicle with persons to a depth of about 6000 metres to carry out deep underwater studies.

Question 3:Nuakhai is an agricultural festival mainly observed by people of western ____________ in India.
A. Odisha
B. Jharkhand
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Nuakhai is an agricultural festival mainly observed by people of western Odisha in India.

Question 4:Vice-President M Venkaiah Naidu has inaugurated India’s longest electrified rail tunnel between Cherlopalli and Rapuru in ______________.
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Kerala
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Vice-President M Venkaiah Naidu has inaugurated India’s longest electrified rail tunnel between Cherlopalli and Rapuru in Andhra Pradesh.

Question 5:What is the Currency of Thailand?
A. baht
B. peso
C. kyat
D. rupiah

Answer and Explanation

Answer: A

Thailand: Capital: Bangkok || Currency: Thai baht

Question 6:Indo-Sri Lanka maritime fleet exercise – ____________ has started at Visakhapatnam, India.
A. SLIND 2019
B. SLINDEX 2019
C. SLINEX 2019
D. INSLEX 2019

Answer and Explanation

Answer: C

Indo-Sri Lanka maritime fleet exercise – SLINEX 2019 has started at Visakhapatnam, India.

Question 7:SATARK App of ______________ State Disaster Management Authority has won IT Excellence Award-2019.
A. Punjab
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: C

SATARK App of Odisha State Disaster Management Authority has won IT Excellence Award-2019.

Question 8:______________ has constituted a 6 member task-force to setup ‘Central Loan Contract Registry’ with an aim to develop a vibrant secondary market for corporate loans.
A. RBI
B. SEBI
C. NABARD
D. IRDAI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has constituted a 6 member task-force to setup ‘Central Loan Contract Registry’ with an aim to develop a vibrant secondary market for corporate loans.

Question 9:The 73rd Glenmark National Swimming Championship was held in __________.
A. Bhopal
B. Indore
C. Jabalpur
D. Gwalior

Answer and Explanation

Answer: A

The 73rd Glenmark National Swimming Championship was held in Bhopal.

Question 10:Anupama Swain of India has won a bronze medal in World Martial Arts Membership in Jiu-Jitsu Event in _____________.
A. North Korea
B. South Korea
C. Japan
D. China

Answer and Explanation

Answer: B

Anupama Swain of India has won a bronze medal in World Martial Arts Membership in Jiu-Jitsu Event in South Korea.

Daily Current Affairs: 8 September

Daily Current Affairs 8 September 2019 Current Affairs Quiz 8 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest