Current Affairs Quiz 9 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 September 2019

Question 1:Ministry of Human Resource Development has awarded ‘Institution of Eminence’ (IoE) status to ________________, Banaras Hindu University, University of Hyderabad, IIT-Madras and IIT-Kharagpur.
A. Delhi University
B. Mumbai University
C. Jaipur University
D. Calcutta University

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Human Resource Development has awarded ‘Institution of Eminence’ (IoE) status to Delhi University, Banaras Hindu University, University of Hyderabad, IIT-Madras and IIT-Kharagpur.

Question 2:Which is the best Public Sector Undertakings under Swachh Bharat Awards?
A. NTPC Limited
B. Power Grid Corporation
C. Oil and Natural Gas Corporation
D. Indian Oil Corporation

Answer and Explanation

Answer: B

Best Public Sector Undertakings: Power Grid Corporation.

Question 3:_____________ will launch National Animal Disease Control Programme on 11th September 2019.
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. Rajnath Singh
D. Om Birla

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi will launch National Animal Disease Control Programme on 11th September 2019.

Question 4:India and Pakistan will take part in a 2-week-long multi-national military exercise named TSENTR 2019 in ______________.
A. China
B. Russia
C. Saudi Arabia
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: B

India and Pakistan will take part in a 2-week-long multi-national military exercise named TSENTR 2019 in Russia.

Question 5:_____________ will host India International Seafood Show in February 2020.
A. Kochi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: A

Kochi will host India International Seafood Show in February 2020.

Question 6:_______________ has tied up with Rajasthan to promote intangible cultural heritage of Rajasthan.
A. WEF
B. UNICEF
C. UNESCO
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: C

UNESCO has tied up with Rajasthan to promote intangible cultural heritage of Rajasthan.

Question 7:The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was held in _____________.
A. Beijing
B. Shanghai
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: C

The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was held in New Delhi.

Question 8:Who is the new Chairman of Press Trust of India?
A. Vijay Kumar Chopra
B. Vineet Jain
C. Praveen Chandra
D. N. Ram

Answer and Explanation

Answer: A

Vijay Kumar Chopra is the chief executive officer and editor in chief of the Punjab Kesari print news organisation. He is involved in social welfare work and has received a Padma Shri award.

Question 9:___________ has become the youngest ever captain in 142 years of Test cricket history.
A. Rashid Khan
B. Mujeeb Ur Rahman
C. Mohammad Nabi
D. Asghar Afghan

Answer and Explanation

Answer: A

Rashid Khan of Afghanistan against Bangladesh, has become the youngest ever captain in 142 years of Test cricket history.

Question 10:Who is the runner-up of Men’s 2019 US Open Tennis Tournament?
A. Grigor Dimitrov
B. Daniil Medvedev
C. Roger Federer
D. Stan Wawrinka

Answer and Explanation

Answer: B

Men’s Singles : Winner: Rafael Nadal (Spain) || Runner-up: Daniil Medvedev (Russia)

Daily Current Affairs: 9 September

Daily Current Affairs 9 September 2019 Current Affairs Quiz 9 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest