Current Affairs Quiz 9th 10th September 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th 10th September 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9th 10th September 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9th 10th September 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th 10th September 2020

Question 1:As per the EASE Banking Reforms Index 2.0, ___________ has been placed at the first spot.
A. Bank of Baroda
B. Central Bank of India
C. State Bank of India
D. Indian Overseas Bank

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Banking Association (IBA) has launched EASE (Enhanced Access and Service Excellence) reform index.
  • Aim: To bring a healthy competition among these PSBs and by encouraging them to learn from each other.
  • Top Three
  • 1. Bank of Baroda
  • 2. State Bank of India
  • 3. Oriental Bank of Commerce
  • Question 2:Sir David Attenborough was conferred with the prestigious _____________ Peace Prize.
    A. Rajiv Gandhi
    B. Indira Gandhi
    C. Mahatma Gandhi
    D. Jawahar Lal Nehru

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Sir David Attenborough was conferred with the prestigious Indira Gandhi Peace Prize.
  • Sir David Frederick Attenborough is an English broadcaster and natural historian. He is best known for writing and presenting, in conjunction with the BBC Natural History Unit.
  • The Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development was instituted in the memory of the former prime minister by a trust in her name in 1986. It consists of a monetary award of Rs 25 lakh along with a citation.
  • Question 3:Prime Minister Modi has inaugurated the Patrika Gate in ____________ through video conference.
    A. New Delhi
    B. Lucknow
    C. Jaipur
    D. Bhopal

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Prime Minister Modi has inaugurated the Patrika Gate in Jaipur through video conference.
  • The Patrika Gate was built by the Patrika group of Newspapers.
  • Patrika is an Indian Hindi-language daily newspaper. It was founded by Karpoor Chandra Kulish in 1956 and published as Rajasthan Patrika in Delhi and Rajasthan, and as Patrika in 9 other states.
  • News editor: Mr. Gulab Kothari || Founder: Karpoor Chandra Kulish || Founded: 7 March 1956, Jaipur || Headquarters: Jaipur
  • Question 4:Cricketer ____________ & Smriti Mandhana has been signed as the Brand Ambassador of Playerzpot.
    A. Ravindra Jadeja
    B. Bhuvneshwar Kumar
    C. Rohit Sharma
    D. Virat Kohli

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Cricketer Bhuvneshwar Kumar & Smriti Mandhana has been signed as the Brand Ambassador of Playerzpot.
  • Playerzpot is a fantasy sports gaming platforms.
  • Question 5:Bollywood actor _____________ have been appointed as the new Chairman of National School of Drama.
    A. Paresh Rawal
    B. Anupam Kher
    C. Kirron Kher
    D. Jaya Prada

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Bollywood actor Paresh Rawal have been appointed as the new Chairman of National School of Drama.
  • National School of Drama is a theatre training institute situated at New Delhi, India. It is an autonomous organization under Ministry of Culture, Government of India. It was set up in 1959 by the Sangeet Natak Akademi and became an independent school in 1975.
  • Question 6: United Nations General Assembly proclaims _____________ as the International Day to Protect Education from Attack, mobilizing action to safeguard education in armed conflict.
    A. 7 September
    B. 8 September
    C. 9 September
    D. 10 September

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • United Nations General Assembly proclaims 9 September as the International Day to Protect Education from Attack, mobilizing action to safeguard education in armed conflict.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a centre for harmonizing the actions of nations.
  • Question 7:World Suicide Prevention Day is an awareness day observed on ____________ every year.
    A. 7 September
    B. 8 September
    C. 9 September
    D. 10 September

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Suicide Prevention Day is an awareness day observed on 10 September every year.
  • It is in order to provide worldwide commitment and action to prevent suicides, with various activities around the world since 2003.
  • Theme: Working Together to Prevent Suicide.
  • Question 8:India is ___________ among 107 countries with an MPI score of 0.123.
    A. 65th
    B. 64th
    C. 63rd
    D. 62nd

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Global Multidimensional Poverty Index 2020 was released by the United Nations Development Programme (UNDP) and the Oxford Poverty & Human Development Initiative (OPHI).
  • India is 62nd among 107 countries with an MPI score of 0.123 and 27.91% headcount ratio, based on the NFHS 4 (2015/16) data.
  • Global MPI is computed by scoring each surveyed household on 10 parameters based on –nutrition, child mortality, years of schooling, school attendance, cooking fuel, sanitation, drinking water, electricity, housing and household assets.
  • Question 9:Father of India’s Radio Astronomy, Prof _____________ passed away.
    A. Shiv Swarup
    B. Santosh Swarup
    C. Ram Swarup
    D. Govind Swarup

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Father of India’s Radio Astronomy, Prof Govind Swarup passed away.
  • Govind Swarup was a radio astronomer and one of the pioneers of radio astronomy, known not only for his many important research contributions in several areas of astronomy and astrophysics, but also for his outstanding achievements in building ingenious, innovative and powerful observational facilities for front-line research in radio astronomy.
  • He was the founding director of National Centre for Radio Astrophysics of Tata Institute of Fundamental Research.
  • He was the key scientist behind concept, design and installation of the Ooty Radio Telescope (India) and the Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) near Pune. Under his leadership, a strong group in radio astrophysics has been built at Tata Institute of Fundamental Research that is comparable to the best in the world.
  • Question 10:______________ has drafted Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC), chaired by Ms Sanyukta Samaddar.
    A. Reserve Bank of India
    B. NITI Aayog
    C. Planning Commission
    D. National Development Council

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • NITI Aayog has drafted Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC), chaired by Ms Sanyukta Samaddar.
  • NITI Aayog: Headquarters: New Delhi || Chairperson: Narendra Modi || Vice Chairperson: Rajiv Kumar || CEO: Amitabh Kant
  • Daily Current Affairs: 9th 10th September

    Daily Current Affairs 9th-10th September 2020 Current Affairs Quiz 9th-10th September 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest