- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic : Level 1 Test -8

Congratulations - you have completed

*Arithmetic : Level 1 Test -8*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.

Question 1 |

A sum of money is to be distributed among Richa , Bharat, Sona, Pankaj in the proportion of 2 : 3 : 4 : 5. Sona asked Bharat what was his share. He said that he had Rs. 545 more than Richa. So what was the share of Bharat?

Rs. 500 | |

Rs. 1500 | |

Rs. 2000 | |

None of these |

Question 1 Explanation:

Let the shares of Richa, Bharat, Sona ,

Pankaj be Rs. 2x, Rs. 3x, Rs. 4x and Rs. 5x respectively.

Then, 3x - 2x = 545

x = 545

Bharat's share = Rs. 5x = Rs. (3 x 545) = Rs. 1635

Pankaj be Rs. 2x, Rs. 3x, Rs. 4x and Rs. 5x respectively.

Then, 3x - 2x = 545

x = 545

Bharat's share = Rs. 5x = Rs. (3 x 545) = Rs. 1635

Question 2 |

In a mixture 45 litres, the ratio of petrol and water 5 : 4. If this ratio is to be 4 : 5, then the quantity of water to be further added is:

12 litres | |

11.25 litres | |

10 litres | |

none |

Question 2 Explanation:

Quantity of petrol = 45 x 5/9 = 25 litres

Quantity of water = (45 - 25) litres = 20 litres.

New ratio = 4 : 5

Let quantity of water to be added further beÂ pÂ litres.

Then the ratio of petrol and water = 25/20+p

25/(20+p) = 4/5

125Â = 80 +4P

p = 11.25 litres

Quantity of water = (45 - 25) litres = 20 litres.

New ratio = 4 : 5

Let quantity of water to be added further beÂ pÂ litres.

Then the ratio of petrol and water = 25/20+p

25/(20+p) = 4/5

125Â = 80 +4P

p = 11.25 litres

Question 3 |

Richa is twice as good as Pankaj and therefore is able to finish a job in 30 days less than Pankaj. Working together, they can do it in

20 days | |

22 1/2 days | |

25 days | |

30 days |

Question 3 Explanation:

Ratio of times taken by A and B = 1 : 2.

The time difference is (2 - 1) =1 day

Pankaj take 2 days and Richa takes 1 day.

If difference of time is 1 day, Pankaj takes 2 days.

If difference of time is 30 days, Pakaj takesÂ =2 x 30= 60 days.

So, Richa takes 30 days to do the work.

Richa's 1 day's work =Â Â Â Â 1/30

Pankaj's 1 day's work =Â 1/60

So they will take 1/30 +1/60 = 1/20

The time difference is (2 - 1) =1 day

Pankaj take 2 days and Richa takes 1 day.

If difference of time is 1 day, Pankaj takes 2 days.

If difference of time is 30 days, Pakaj takesÂ =2 x 30= 60 days.

So, Richa takes 30 days to do the work.

Richa's 1 day's work =Â Â Â Â 1/30

Pankaj's 1 day's work =Â 1/60

So they will take 1/30 +1/60 = 1/20

Question 4 |

Richa, Golu and Manpreet started a business of local Dhaba in a partnership. They invested Rs. 90,000, Rs. 70,000 and Rs. 1,20,000 respectively. At the end of the first year, Golu withdraws Rs. 45,000, while at the end of the second year, Manpreet withdraws Rs. 80,000. In what ratio will the profit be shared at the end of 3 years?

2 : 3 : 4 | |

9 : 8 : 7 | |

27 : 12 : 28 | |

None |

Question 4 Explanation:

In order to determine the ratio profit, we need to find the ratio of investments made.

The profit that a person receives will equal to the amount of money invested by him, for the duration he invests in it.

We can calculate the nominal value of investments by multiplying it with the number of months a particular sum is invested.

Investment of Richa = 90000 x 36 = 3240000

Investment of Golu = 70000 x 12 + 25000x24 =1440000

Investment of Manpreet = (120000 x 24 + 40000 x 12) =3360000

Therefore the ratio 27 : 12 : 28

The profit that a person receives will equal to the amount of money invested by him, for the duration he invests in it.

We can calculate the nominal value of investments by multiplying it with the number of months a particular sum is invested.

Investment of Richa = 90000 x 36 = 3240000

Investment of Golu = 70000 x 12 + 25000x24 =1440000

Investment of Manpreet = (120000 x 24 + 40000 x 12) =3360000

Therefore the ratio 27 : 12 : 28

Question 5 |

The average monthly salary of 24 helper and 6 floor-managers in Maruti was Rs. 1200. When one of the floor-managers whose salary was Rs. 1440, was replaced with a new, the average salary of the whole team went down to Rs. 1180. What is the salary of the new floor-manager?

840 | |

420 | |

640 | |

765 |

Question 5 Explanation:

Total salary amount (initial)= 30 x 1200 = 36000

The salary of the current floor manager = 1440.

Therefore, the salary of 24 workers and the remaining 5 floor

managers = 36000 - 1440 = 34560

When a new one joins, the new average salary drops to Rs.1180 for the total team of 30 of them.

The total salary for the 30 people = 1180 *30 =35400

Therefore, the salary of the new manager is 35400 - 34560 = 840

The salary of the current floor manager = 1440.

Therefore, the salary of 24 workers and the remaining 5 floor

managers = 36000 - 1440 = 34560

When a new one joins, the new average salary drops to Rs.1180 for the total team of 30 of them.

The total salary for the 30 people = 1180 *30 =35400

Therefore, the salary of the new manager is 35400 - 34560 = 840

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |