- This is an assessment test.
- To draw maximum benefit, study the concepts for the topic concerned.
- Kindly take the tests in this series with a pre-defined schedule.

## Arithmetic: Time Speed Distance Test-4

Congratulations - you have completed

*Arithmetic: Time Speed Distance Test-4*.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.You correct answer percentage: %%PERCENTAGE%% .Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.

Question 1 |

A thief is noticed by a policeman from a distance of 200m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes?

100 m | |

190 m | |

200 m | |

150 m |

Question 1 Explanation:

In every hour the policeman is gaining a speed of 11-10=1Km.

Therefore for 6 min the gain would be =$ \frac{1000}{60}\times 6=100$

The distance between them is 200 -100 = 100 m.

Therefore for 6 min the gain would be =$ \frac{1000}{60}\times 6=100$

The distance between them is 200 -100 = 100 m.

Question 2 |

A moving train, 66 metres long, overtakes another train of 88 metres long, moving in the same directions in 0.168 minutes. If the seconds train is moving at 30 km per hr, at what speed is the first train moving?

85 km/hr. | |

50 km/hr. | |

55 km/hr. | |

25 km/hr. |

Question 2 Explanation:

Total distance to be traveled to cross the other train is 66+88 = 154 m.

The time taken to travel is 0.168 min = 0.168 X 60 sec =10.8 sec

The relative speed is =$ \frac{154}{10}\times \frac{18}{5}=\frac{2772}{50}=55.44km/h$

Since they were moving in same direction,

Speed of 1

Speed of 1

The time taken to travel is 0.168 min = 0.168 X 60 sec =10.8 sec

The relative speed is =$ \frac{154}{10}\times \frac{18}{5}=\frac{2772}{50}=55.44km/h$

Since they were moving in same direction,

Speed of 1

^{st}train â€“ 30 = 55.44 ;Speed of 1

^{st}train is 85.44 Km/hr.Question 3 |

A constable is 114 meters behind a thief. The constable runs 21 metres and the thief 15 metres in a minute. In what time will the constable catch the thief?

19 minutes | |

18 minutes | |

17 minutes | |

16 minutes |

Question 3 Explanation:

For every minute the constable gains 21-15= 6 meters per minute.

To catch the thief constable has to gain 114 m.

Therefore the required time is =$ \frac{114}{6}=19\min $

To catch the thief constable has to gain 114 m.

Therefore the required time is =$ \frac{114}{6}=19\min $

Question 4 |

How much time does a train, 50m long, moving at 68 km/hour take to pass another train, 75m long, moving at 50 km/hour in the same direction?

5 seconds | |

10 seconds | |

20 seconds | |

25 seconds |

Question 4 Explanation:

Distance to be travelled is 50 m + 75 m = 125 m.

The relative speed = 68-50 = 18 km/hr =$ \displaystyle 18\times \frac{5}{18}=5m/s$

The time taken is 125 /5 s = 25 s.

The relative speed = 68-50 = 18 km/hr =$ \displaystyle 18\times \frac{5}{18}=5m/s$

The time taken is 125 /5 s = 25 s.

Question 5 |

A constable follows a thief who is 200 m ahead of the constable. If the constable and the thief run at speeds of 8km/hour and 7 km/hour respectively, the constable would catch the thief in

10 minutes | |

12 minutes | |

15 minutes | |

20 minutes |

Question 5 Explanation:

The constable gains 8-7=1 km every hour over thief.

Therefore,the constable gains 5/18 m every sec.

To catch the thief the constable needs to gain =$ \frac{200}{5}\times 18=720\,\sec $

Time = 12 min.

Therefore,the constable gains 5/18 m every sec.

To catch the thief the constable needs to gain =$ \frac{200}{5}\times 18=720\,\sec $

Time = 12 min.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 5 questions to complete.

List |