Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 October 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 October 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 October 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 October 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 October 2018

Question 1: Team _____________ has clinched Women’s National Football Championship.
A. Manipur
B. Tripura
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Team Manipur has clinched Women’s National Football Championship crown

Question 2: Mariyappan Thangavelu is an Indian Paralympic ______________.
A. Long jumper
B. High jumper
C. Sprinter
D. Dribbler

Answer and Explanation

Answer: B

Mariyappan Thangavelu is an Indian Paralympic high jumper.

Question 3: Vladimir Putin will attend the _________ India-Russia Annual Bilateral Summit in New Delhi.
A. 17th
B. 18th
C. 19th
D. 20th

Answer and Explanation

Answer: C

Vladimir Putin will attend the 19th India-Russia Annual Bilateral Summit in New Delhi

Question 4: Acc. to UNCTAD’s Trade and Development Report the predicted GDP growth of India for 2018 to be at ___________.
A. 7.0%
B. 7.1%
C. 7.2%
D. 7.3%

Answer and Explanation

Answer: A

Acc. to UNCTAD’s Trade and Development Report the predicted GDP growth of India for 2018 to be at 7%.

Question 5: 2018 Nansen Refugee Award is conferred to Dr. Evan Atar Adaha, a surgeon from ____________.
A. Sudan
B. Uganda
C. Rwanda
D. Kenya

Answer and Explanation

Answer: A

2018 Nansen Refugee Award is conferred to Dr. Evan Atar Adaha(A surgeon from South Sudan).

Question 6: India has launched ___________ to help tsunami-hit Indonesia.
A. Operation Sagar Shakti
B. Operation Sagar Maitri
C. Operation Samudra Maitri
D. Operation Samudra Shakti

Answer and Explanation

Answer: C

India has launched ‘Operation Samudra Maitri’ to help tsunami-hit Indonesia.

Question 7: IBSAMAR is a joint Multi – National Maritime Exercise between the Indian, ___________ and South African Navies.
A. Vietnam
B. Bahamas
C. Brazil
D. West Africa

Answer and Explanation

Answer: C

IBSAMAR is a joint Multi – National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies.

Question 8: Exercise Sahyog-Hop Tac 2018 is a joint exercise between India and Vietnam has commenced at __________.
A. Chennai
B. Vizag
C. Kochi
D. Mangalore

Answer and Explanation

Answer: A

Exercise Sahyog-Hop Tac 2018 is a joint exercise between India and Vietnam has commenced at Chennai coast,Chennai.

Question 9: Project ________ has been launched by Indian Railways.
A. Utkrisht
B. Utkrish
C. Sakshakt
D. Sakshakti

Answer and Explanation

Answer: A

Project Utkrisht has been launched by Indian Railways.

Question 10: National Dolphin Research Centre (NDRC) is India’s and Asia’s first dolphin research centre to set up in __________.
A. Kolkata
B. Patna
C. Kanpur
D. Allahabad

Answer and Explanation

Answer: B

National Dolphin Research Centre (NDRC) is India’s and Asia’s first dolphin research centre is likely to set up in Patna on October 5.

Daily Current Affairs: 5 October

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5

Daily Current Affairs 5 October 2018 Current Affairs Quiz 5 October 2018 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update